Schoonmetselwerk Stucen – Gladde Afwerking Tips

Stucen (stukadoren) is een vak apart, maar het is ook mogelijk om zelf aan de slag te gaan met het stucen van schoonmetselwerk. Hier volgt een stappenplan en tips voor een gladde afwerking. Het is belangrijk om de ondergrond goed voor te bereiden en te bepalen welk type gips en afwerking je wilt gebruiken.

Als je het stucwerk uitbesteedt, is het belangrijk om te kiezen voor vakmanschap en ervaren schoonmetselwerk stucadoors. Zij weten precies hoe ze het beste resultaat kunnen behalen en garanderen een professionele afwerking.

In dit artikel zullen we ons richten op het zelf stucen van schoonmetselwerk en delen we handige tips om een gladde afwerking te verkrijgen. Laten we beginnen met het bepalen van de ondergrond.

Bepalen van de ondergrond

Voordat je begint met het stucen van schoonmetselwerk, is het belangrijk om de ondergrond te bepalen. De meest voorkomende ondergronden zijn gipsplaten, geverfde muren, behangen muren en kale muren. Elk type ondergrond vereist een specifieke voorbereiding en behandeling voordat je kunt starten met het stucen. Door de juiste ondergrond voor te bereiden, zorg je voor een optimale hechting van het stucwerk en een gladde afwerking.

Om de ondergrond te bepalen, inspecteer je de muur zorgvuldig. Let op eventuele beschadigingen, verflagen, behangresten of andere oneffenheden. Deze moeten vooraf behandeld worden om een gelijkmatig resultaat te bereiken. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende ondergronden en de benodigde voorbereiding:

Ondergrond Voorbereiding
Gipsplaten Controleer de staat van de gipsplaten en repareer eventuele beschadigingen. Breng een laag primer aan om de hechting te verbeteren.
Geverfde muren Verwijder losse verflagen en schuur de muur om de gladheid te bevorderen. Reinig de muur grondig en breng een fixeermiddel aan om de hechting te verbeteren.
Behangen muren Verwijder het behang en maak de muur schoon. Repareer eventuele beschadigingen en breng een fixeermiddel aan om de hechting te verbeteren.
Kale muren Verwijder eventuele restanten van oud stucwerk en repareer eventuele beschadigingen. Breng een raaplaag aan om een egale ondergrond te creëren.

 

Het bepalen van de ondergrond is een essentiële stap bij het stucen van schoonmetselwerk. Zorg ervoor dat je de juiste voorbereidingen treft, zodat het stucwerk optimaal kan hechten en een gladde afwerking kan worden bereikt.

schoonmetselwerk stucen ondergrond

Het aanbrengen van de raaplaag

Bij het schoonmetselwerk stucen van een kale muur is het essentieel om eerst een raaplaag aan te brengen. Deze raaplaag dient als een egale basis voor het verdere stucwerk. Het aanbrengen van de raaplaag gebeurt met behulp van latten en stucmortel, waardoor een vlakke en strakke ondergrond gecreëerd wordt.

Om de raaplaag aan te brengen, volg je de volgende stappen:

 1. Controleer de ondergrond en zorg ervoor dat deze schoon en vrij van losse delen is.
 2. Plaats de latten verticaal op de muur met een tussenafstand van ongeveer een meter.
 3. Bereid de stucmortel volgens de instructies van de fabrikant.
 4. Breng de stucmortel aan tussen de latten en strijk deze glad met behulp van een rei of lange lat.
 5. Werk in vlakken van ongeveer een vierkante meter tegelijk en zorg ervoor dat de raaplaag overal even dik is.
 6. Verwijder de latten voorzichtig en vul de openingen met stucmortel.
 7. Laat de raaplaag voldoende drogen voordat je verder gaat met het stucen van de muur.

Door zorgvuldig de raaplaag aan te brengen, creëer je een vlakke en stabiele ondergrond voor het stucwerk. Dit zorgt ervoor dat het eindresultaat strak en glad wordt.

schoonmetselwerk stucen

Bepalen van de gewenste afwerking

Voordat je begint met het aanbrengen van de afwerklaag, is het belangrijk om te bepalen welk type gips je wilt gebruiken. Dit hangt af van het gewenste resultaat. Je kunt kiezen voor glad stucwerk, een fijne korrelstructuur of een ondergrond voor behang. Elk type afwerking heeft zijn eigen kenmerken en vereist specifieke materialen.

“De keuze voor de afwerking is essentieel om het gewenste eindresultaat te bereiken. Het bepaalt de textuur, uitstraling en functionaliteit van de gestucte muur. Kies zorgvuldig om een naadloze afwerking te realiseren.”

Er zijn verschillende opties beschikbaar voor de afwerking van schoonmetselwerk stucwerk. Hieronder staan de meest gangbare afwerkingsmogelijkheden:

 1. Glad stucwerk: Dit type afwerking zorgt voor een strakke en egale uitstraling. Het oppervlak is glad en perfect geschikt voor het schilderen van de muur. Het kan worden aangebracht met behulp van een spaan of een pleistermachine.
 2. Fijne korrelstructuur: Als je een subtielere textuur wilt, kun je kiezen voor een fijne korrelstructuur. Dit geeft de muur een licht reliëf en zorgt voor een speelse en moderne uitstraling.
 3. Ondergrond voor behang: Als je van plan bent om behang op de gestucte muur aan te brengen, kun je kiezen voor een afwerking die geschikt is als ondergrond voor behang. Dit type afwerking zorgt ervoor dat het behang goed hecht en voorkomt oneffenheden.

Om de juiste afwerking te bepalen, is het raadzaam om rekening te houden met de gewenste esthetische uitstraling, de toepassingsmogelijkheden en de functie van de ruimte waarin het schoonmetselwerk stucwerk wordt aangebracht.

schoonmetselwerk stucen

Afwerking Kenmerken Geschikt voor
Glad stucwerk Egaal en strak oppervlak Schilderen
Fijne korrelstructuur Licht reliëf Modern interieur
Ondergrond voor behang Geschikt voor behang Behangen

De afwerklaag aanbrengen

Nu is het tijd om de afwerklaag aan te brengen op het schoonmetselwerk. Dit zorgt voor een gladde en strakke afwerking van de muur. Volg onderstaande stappen om de afwerklaag nauwkeurig aan te brengen:

 1. Gebruik een metalen spaan om het gips gelijkmatig op de muur aan te brengen. Maak draaiende bewegingen om het gips gelijkmatig te verdelen.
 2. Zorg ervoor dat de afwerklaag ongeveer 5mm dik is. Dit zorgt voor voldoende dekking en een glad resultaat.
 3. Gebruik een spachtelmes om het gips glad te strijken en oneffenheden weg te werken. Strijk in één richting voor een strak resultaat.
 4. Laat het stucwerk drogen volgens de instructies van de fabrikant. Dit kan enkele uren tot een dag duren, afhankelijk van het type gips.

Door zorgvuldig te werken en aandacht te besteden aan de afwerklaag, kun je een professionele en strakke uitstraling creëren voor het schoonmetselwerk.

schoonmetselwerk stucen afwerklaag

Voorbeeld van een afwerklaag aanbrengen op schoonmetselwerk

Materiaal Hoeveelheid
Gips 5kg
Metalen spaan 1 stuks
Spachtelmes 1 stuks

Met bovenstaand voorbeeld kun je een afwerklaag aanbrengen op je schoonmetselwerk. Pas de hoeveelheid materialen aan op basis van de grootte van het oppervlak dat je wilt stucen.

Wand voorbereiden

Voordat je begint met het stucen van een wand, is het belangrijk om de wand goed voor te bereiden. Hieronder volgen enkele stappen die je moet volgen om de wand klaar te maken voor het stucwerk:

 1. Verwijder stof en loszittende deeltjes van de wand met behulp van een stofzuiger. Dit zorgt ervoor dat het oppervlak schoon en glad is, waardoor het stucen gemakkelijker wordt.
 2. Ontvet de muur met een geschikt ontvettingsmiddel om eventuele vettige of olieachtige substanties te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat het stucwerk goed hecht aan de wand.
 3. Repareer eventuele gaten en scheuren in de wand met vulmiddel. Zorg ervoor dat het vulmiddel goed droog is voordat je verder gaat.
 4. Als de wand een korrelige of poederige ondergrond heeft, behandeling deze dan met een fixeermiddel. Dit middel zorgt ervoor dat het stucwerk goed hecht en voorkomt dat het oppervlak verder afbrokkelt.
 5. Zorg ervoor dat de muur goed droog is voordat je begint met het stucen. Een vochtige ondergrond kan leiden tot problemen zoals loslatend stucwerk.

Door deze stappen te volgen, bereid je de wand optimaal voor op het stucen. Hierdoor zorg je ervoor dat het stucwerk goed hecht en een mooi eindresultaat oplevert.

Tip: Het is belangrijk om te investeren in kwalitatief hoogwaardige materialen voor het stucwerk, zoals stucmortel en vulmiddel. Dit zorgt ervoor dat het stucwerk duurzaam is en lang meegaat.

Voorbereidingsstappen voor het stucen van een wand
1. Verwijder stof en loszittende deeltjes van de wand met een stofzuiger.
2. Ontvet de muur met een geschikt ontvettingsmiddel.
3. Repareer gaten en scheuren in de wand met vulmiddel.
4. Behandel een korrelige of poederige ondergrond met fixeermiddel.
5. Zorg ervoor dat de muur goed droog is voordat je begint met het stucen.

Stucpasta aanbrengen

Om een mooie afwerking te bereiken bij het stucen van schoonmetselwerk, is het belangrijk om de stucpasta zorgvuldig aan te brengen. Volg deze stappen voor een optimaal resultaat:

 1. Roer de stucpasta goed door: Neem de stucpasta en roer deze grondig door met een troffel. Zorg ervoor dat de pasta een gladde en gelijkmatige consistentie heeft.
 2. Gebruik een metalen plakspaan: Breng de stucpasta aan op een metalen plakspaan. Dit zorgt ervoor dat de pasta gelijkmatig verdeeld wordt en gemakkelijk aangebracht kan worden op de wand.
 3. Begin met aanbrengen: Begin met het aanbrengen van de stucpasta op de wand. Maak rustige, waaierende bewegingen om een gelijkmatige structuur te creëren.

Zorg ervoor dat de stucpasta gelijkmatig en voldoende dik is aangebracht. Dit zorgt voor een egale afwerking van het schoonmetselwerk. Laat de stucpasta vervolgens volledig drogen voordat je verder gaat met de volgende stappen.

stucpasta

Wand schuren en voorbereiden

Om de gewenste gladheid te bereiken, is het belangrijk om de wand grondig te schuren en voor te bereiden voordat je verder gaat met de afwerking, zoals het schilderen van de muur. Hier volgen de stappen die je moet volgen:

1. Schuur de wand lichtjes op met een handschuurblok en schuurpapier. Dit helpt om eventuele oneffenheden glad te maken en de muur gelijkmatig te maken.

2. Nadat je de wand hebt geschuurd, maak je de muur stofvrij met behulp van een zachte borstel. Dit zorgt ervoor dat er geen stof of vuil achterblijft op de wand.

Door de wand goed te schuren en voor te bereiden, creëer je een glad oppervlak dat geschikt is voor verdere afwerking, zoals het aanbrengen van een nieuwe verflaag. Het zorgt ook voor een betere hechting van de afwerkingsmaterialen, waardoor het eindresultaat duurzamer en mooier wordt.

Let op: Zorg ervoor dat je tijdens het schuurproces een stofmasker draagt om jezelf te beschermen tegen inademing van stofdeeltjes. Werk ook in een goed geventileerde ruimte om overtollig stof te minimaliseren.

Wand afwerken

Na het schuren en voorbereiden van de wand, is het tijd om de wand af te werken. Een populaire afwerkingsoptie is het schilderen van de wand. Door de wand te schilderen, kun je het uiterlijk verbeteren en een frisse uitstraling geven aan de ruimte.

Begin met het aanbrengen van de gewenste verf op de muur. Kies een verf die geschikt is voor de ondergrond en zorg ervoor dat je de juiste voorbereidingen treft, zoals het afplakken van randen en het gebruik van een primer indien nodig.

Gebruik een verfroller of een kwast om de verf gelijkmatig op de wand aan te brengen. Werk van boven naar beneden en gebruik lange, gelijkmatige bewegingen om een egale afwerking te krijgen.

Laat de verf goed drogen volgens de aanwijzingen op de verpakking voordat je de wand verder gaat gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de verf volledig uithardt en een duurzaam resultaat geeft.

Als alternatief voor schilderen, kun je ook andere afwerkingsopties overwegen, zoals behangen of het aanbrengen van decoratieve wandbekleding. Kies een afwerking die past bij jouw persoonlijke smaak en interieurstijl.

“Een goed afgewerkte wand maakt een wereld van verschil in de uitstraling van een ruimte.” – Interieurontwerper Kim van Dijk

Conclusie

Het stucen van schoonmetselwerk vereist aandacht en vakmanschap. Met de juiste voorbereiding en het gebruik van hoogwaardige materialen kun je een gladde afwerking bereiken. Het is belangrijk om de ondergrond goed te beoordelen en de juiste afwerking te kiezen. Houd rekening met de droogtijd en volg de aanwijzingen op van de fabrikant van de stucmaterialen.

Door de ondergrond goed voor te bereiden en te bepalen welk type gips en afwerking je wilt gebruiken, leg je de basis voor een succesvol stucproject. Een raaplaag kan helpen om een egale basis te creëren bij kale muren met schoon metselwerk. Daarna is het belangrijk om de gewenste afwerking te bepalen, zoals glad stucwerk, fijne korrelstructuur of een ondergrond voor behang.

Wanneer je begint met het aanbrengen van de afwerklaag, let dan op een gelijkmatige dikte en gebruik een spachtelmes voor een glad resultaat. Het is aan te raden om de stucpasta goed te laten drogen voordat je verder gaat met schuren en het afwerken van de wand, zoals schilderen. Door deze stappen te volgen en de instructies van de fabrikant te volgen, kun je een professionele en gladde afwerking van schoonmetselwerk stucen realiseren.