Buiten Stucwerk Repareren – Hoe en Tips

Het repareren van buiten stucwerk is een belangrijke klus om je gevel in goede staat te houden en te beschermen tegen weersinvloeden. Het stucwerk kan na verloop van tijd beschadigd raken door krassen, putten en barsten. Water en vorst kunnen deze schade verergeren en uiteindelijk de hele muur aantasten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om buiten stucwerk te herstellen en te zorgen voor een duurzaam resultaat.

Wanneer pleisterwerk herstellen?

Het is belangrijk om buiten stucwerk te repareren wanneer je merkt dat het begint af te brokkelen, scheuren vertoont, verkleurd is en niet meer schoon te maken valt. Daarnaast is het ook raadzaam om pleisterwerk te herstellen als je de buitenmuur moet openbreken voor het vervangen van leidingen. In zo’n geval is het aan te raden om het stucwerk na de werkzaamheden opnieuw aan te brengen.

Holle ruimtes in het stucwerk kunnen ervoor zorgen dat de hele laag uiteindelijk loskomt, wat kan leiden tot verdere schade aan de buitenmuur. Het is dus verstandig om tijdig in te grijpen en het pleisterwerk te herstellen om verdere problemen te voorkomen.

buitenmuur opknappen stucwerk

Door het buitenpleisterwerk te herstellen, houd je de gevel van je huis in goede staat en zorg je ervoor dat deze beschermd is tegen weersinvloeden.

Richtprijzen voor pleisterwerk herstellen

De kosten voor het herstellen van buiten stucwerk kunnen variëren, afhankelijk van de grootte van het te behandelen oppervlak en de aard van de schade. Over het algemeen liggen de prijzen rond de €10 per vierkante meter voor het repareren van kleine beschadigingen en rond de €120 per vierkante meter voor het repareren van grote beschadigingen. Het verwijderen van pleisterwerk kost ongeveer €400 per vierkante meter en het repareren van hoekwerk kost ongeveer €180 per vierkante meter. Het is altijd verstandig om offertes op te vragen bij verschillende vakmensen om een duidelijk beeld te krijgen van de kosten.

Voorbeeld van pleisterwerk herstel kosten

Soort schade Prijs per m²
Kleine beschadiging €10
Grote beschadiging €120
Pleisterwerk verwijderen €400
Hoekwerk repareren €180

Een voorbeeld om een beter overzicht te krijgen van de pleisterwerk herstel kosten:

Stel je hebt een beschadiging van 5 m² aan je buitenmuur. De kosten voor het herstellen van deze kleine beschadiging zouden dan ongeveer €10 x 5 m² = €50 bedragen. Als je te maken hebt met een grote beschadiging van 10 m², zou de prijs ongeveer €120 x 10 m² = €1200 bedragen.

Vergelijken van offertes

Om een duidelijk beeld van de kosten voor het herstellen van buiten stucwerk te krijgen, is het verstandig om offertes op te vragen bij verschillende vakmensen. Zo kun je de prijzen vergelijken en de beste optie kiezen die past bij jouw budget en behoeften. Let bij het vergelijken van offertes niet alleen op de prijs, maar ook op de kwaliteit van het werk dat wordt geleverd. Kies een vakman met ervaring en goede recensies om ervoor te zorgen dat het herstel van jouw buitenmuur vakkundig en duurzaam wordt uitgevoerd.

Met deze richtprijzen voor pleisterwerk herstellen heb je een idee van wat je kunt verwachten bij het laten repareren van je buitenmuren. Door verschillende offertes te vergelijken en een ervaren vakman in te schakelen, kun je ervoor zorgen dat je de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgt en je buitenmuur in optimale staat wordt hersteld.

Hoe kan je kleine barsten in pleisterwerk herstellen?

Kleine barsten in het pleisterwerk van je buitenmuur kunnen gelukkig eenvoudig worden hersteld. Hieronder volgen enkele stappen die je kunt volgen om deze barsten op een effectieve manier te repareren.

 1. Tik voorzichtig met een hard voorwerp rond de barst om loszittende delen te verwijderen. Let op dat je het omliggende stucwerk niet beschadigt.
 2. Schuur de ondergrond rond de barst op met schuurpapier om eventuele oneffenheden, stof en gruis te verwijderen.
 3. Maak de plek licht vochtig met een vochtige doek of spons. Dit zorgt ervoor dat het nieuwe stucwerk beter hecht aan de ondergrond.
 4. Gebruik een plamuurmes om een kleine hoeveelheid nieuw stucwerk aan te brengen op de plek van de barst. Strijk dit glad en zorg ervoor dat de barst volledig gevuld is met nieuw stucwerk.
 5. Laat het stucwerk drogen volgens de instructies op de verpakking. Dit duurt meestal enkele uren tot een dag, afhankelijk van het type stucwerk dat je gebruikt.
 6. Na het drogen van het stucwerk, schuur je het voorzichtig op met fijn schuurpapier om eventuele ruwe plekken glad te maken.
 7. Als je wilt, kun je de gerepareerde muur verven of behangen om het nieuwe stucwerk naadloos te laten aansluiten bij de rest van de muur.

Met deze stappen kan je kleine barsten in het pleisterwerk van je buitenmuur effectief herstellen en zorgen voor een mooie en duurzame afwerking. Als je twijfelt of als de schade groter is, is het altijd verstandig om een professionele stucadoor in te schakelen.

Example:

“Door de kleine barsten in het pleisterwerk van mijn gevel bij te werken, ziet mijn buitenmuur er weer als nieuw uit. Het was een makkelijke klus en ik ben blij met het resultaat!” – Anne, Amsterdam

buiten stucwerk herstellen

Materialen Benodigdheden
Stucwerk Plamuurmes
Schuurpapier Vochtige doek of spons
Vulmiddel Fijn schuurpapier

Zelf oud pleisterwerk herstellen? Zo ga je te werk!

Als je zelf grote beschadigingen aan het pleisterwerk wilt herstellen, kun je de volgende stappen volgen:

 • Verwijder eerst alle loszittende stuc met een plamuurmes.
 • Als er meerdere lagen pleisterwerk zijn, kan het nodig zijn om alles volledig te verwijderen.
 • Maak de muur schoon en vul eventuele gaten op.
 • Breng vervolgens nieuw stucwerk aan en strijk het glad.
 • Laat het stucwerk uitharden en bewerk de muur verder zoals gewenst.

Met deze stappen kun je zelf het oude pleisterwerk op een professionele manier herstellen. Zorg ervoor dat je de juiste materialen gebruikt en neem de tijd om het stucwerk netjes en gelijkmatig aan te brengen. Op deze manier kun je weer genieten van een mooie en goed onderhouden buitenmuur.

stucadoor buitenmuur reparatie

“Door zelf het pleisterwerk te herstellen, bespaar je niet alleen geld, maar heb je ook de voldoening van het zelf klaren van deze klus.” – Jan van der Velden, professionele stucadoor

Hoe aan te brengen?

Als je buiten stucwerk wilt herstellen, zijn er enkele belangrijke stappen die je moet volgen om ervoor te zorgen dat de reparatie goed wordt uitgevoerd. Hier is een eenvoudige handleiding:

 1. Verwijder loszittende delen: Voordat je begint, moet je eventuele loszittende delen van het stucwerk verwijderen. Gebruik een plamuurmes om deze delen voorzichtig weg te halen.
 2. Maak de ondergrond schoon: Zorg ervoor dat de ondergrond schoon en vetvrij is voordat je het nieuwe stucwerk aanbrengt. Verwijder stof, vuil en vet van de muur om een goede hechting te garanderen.
 3. Vul eventuele gaten op: Gebruik vulmiddel om eventuele gaten of scheuren in het stucwerk op te vullen. Strijk het vulmiddel glad met een plamuurmes voor een gelijkmatig oppervlak.
 4. Laat het stucwerk drogen: Nadat je het stucwerk hebt aangebracht, moet je het voldoende tijd geven om te drogen. Volg de instructies op het vulmiddel om te weten hoelang dit duurt.
 5. Behandel met voorstrijk: Nadat het stucwerk volledig droog is, kun je de gerepareerde buitenmuur behandelen met voorstrijk. Dit zorgt voor een betere hechting van de verf.
 6. Verf de muur: Ten slotte kun je de muur afwerken door er een geschikte muurverf op aan te brengen. Kies een kleur die past bij je smaak en die goed past bij de uitstraling van je woning. Breng de verf gelijkmatig aan voor een professioneel resultaat.

stucen buitenmuur herstellen

Het herstellen van buiten stucwerk vereist zorgvuldigheid en aandacht voor detail. Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat de reparatie op de juiste manier wordt uitgevoerd en dat je gevel er weer als nieuw uitziet.

Laat je oud stucwerk herstellen door een vakman

Als je geen ervaring hebt met het herstellen van stucwerk of als je de klus liever aan een professional overlaat, kun je het beste een vakman inschakelen. Een ervaren stucadoor kan jouw muur snel en professioneel herstellen, met een resultaat dat lang mooi blijft. Vraag vrijblijvende offertes aan om de kosten en mogelijkheden te vergelijken en kies de beste vakman voor jouw project.

Voordelen van het inschakelen van een stucadoor

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het laten herstellen van oud stucwerk door een vakman:

 • Professionele expertise: Een stucadoor beschikt over de kennis en ervaring om stucwerk op de juiste manier te herstellen. Ze weten welke materialen en technieken het beste resultaat opleveren.
 • Tijdsbesparing: Het herstellen van stucwerk kan een tijdrovende klus zijn, vooral als je het zelf moet leren. Een vakman kan de klus veel sneller en efficiënter uitvoeren.
 • Kwaliteit en duurzaamheid: Een professionele stucadoor gebruikt hoogwaardige materialen en zorgt voor een duurzaam resultaat. Hierdoor blijft het herstelde stucwerk lang mooi en goed beschermd.
 • Garantie: Veel stucadoors bieden garantie op het uitgevoerde werk. Dit geeft je gemoedsrust en de zekerheid dat eventuele problemen na de reparatie kosteloos worden opgelost.

stucadoor buitenmuur reparatie

Offertes aanvragen

Als je besluit om een stucadoor in te schakelen, is het raadzaam om meerdere offertes aan te vragen. Op deze manier kun je de kosten en mogelijkheden vergelijken en de beste vakman voor jouw project kiezen. Let bij het vergelijken van offertes niet alleen op de prijs, maar ook op de kwaliteit van het werk, de ervaring van de stucadoor en eventuele garanties.

Vakman Prijs per m² Ervaring Garantie
Vakman A €12 5 jaar 1 jaar
Vakman B €10 10 jaar 2 jaar
Vakman C €15 3 jaar Geen garantie

Door offertes van verschillende vakmensen te vergelijken, kun je een weloverwogen keuze maken en de beste stucadoor selecteren voor jouw specifieke behoeften en budget.

Conclusie

Het repareren van buiten stucwerk is een belangrijke klus om de gevel van je huis in goede staat te houden. Beschadigd, verkleurd of broos pleisterwerk kan de uitstraling van je woning negatief beïnvloeden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om kleine barsten zelf te herstellen en kun je voor grotere reparaties een professionele stucadoor inschakelen. Het is altijd verstandig om offertes aan te vragen en verschillende vakmensen te vergelijken om de beste keuze te maken.

Door je buiten stucwerk goed te onderhouden en tijdig te repareren, blijft je gevel er mooi uitzien en is het beschermd tegen weersinvloeden. Met de juiste stappen en materialen kun je zelf kleine barsten in het pleisterwerk herstellen. Het is echter belangrijk om te weten wanneer het verstandig is om een professional in te schakelen, vooral bij grote beschadigingen of als je geen ervaring hebt met stucwerk.

Als je besluit om een professionele stucadoor in te schakelen, zorg er dan voor dat je offertes aanvraagt bij verschillende vakmensen. Op deze manier kun je niet alleen de prijzen vergelijken, maar ook de ervaring en kwaliteit van het vakmanschap. Met goed onderhouden en gerepareerd stucwerk blijft je gevel er niet alleen mooi uitzien, maar blijft het ook beter beschermd tegen weersinvloeden zoals regen, wind en vorst.