Gereedschap

Scherpe prijzen, snelle service en de beste garanties! Contact Offerte

Stukadoor gereedschap

Net als iedere vakman heeft ook de stukadoor kenmerkend gereedschap. Onze stukadoors zijn voorzien van de volgende hulpmiddelen:

Vloerplakspaan

Een vloerplakspaan is een rechthoekig stuk plaatstaal, hierop zit een klein beugeltje gelast waarop het handvat zit bevestigd. De vloerplakspaan wordt zowel gebruikt om vloeren aan te strijken als om wanden en dergelijke glad te maken.

Rubber schuurbord

Met een rubber schuurbord wordt net als met een glad houten bord, muren glad gestreken. Met dit verschil dat door de rubberlaag een speciaal effect wordt verkregen.

Stukadoorstroffel

Een stukadoortroffel is eigenlijk een hulpgereedschap en wordt gebruikt om de aangemaakte specie op het raapbord te doen. De troffel bestaat uit een trapezium vormig stuk plaatstaal waar een stukje staal is opgelast (arend) of aangesmeerd dat onder een hoek van 90 graden is omgezet, hierop zit het handvat vast.

Paleerijzer

Een paleerijzer is een gereedschap dat wordt gebruikt voor het fijnere stucwerk. Het paleerijzer bestaat uit een stukje rond staal dat aan het ene uiteinde een platte punt heeft, als bij een schroevendraaier. De andere kant heeft ook een platte punt, maar loopt tevens spits toe. Zo kunnen verschillende handelingen met hetzelfde gereedschap worden uitgevoerd.

Houten spaan

De houten spaan wordt gebruikt om de gipsspecie of kalk en gips pleisterspecie op de muur aan te brengen. Dit opbrengen wordt ook wel witpleisteren genoemd. De houten spaan bestaat uit een rechthoekige plank met aan een kant in het midden een handvat bevestigd.

Raapspaan

Een raapspaan is een stalen spaan dat uit een rechthoekig stuk plaatstaal bestaat met een ijzeren strip die onder een hoek van 90 graden is gelast, hierop zit het handvat vast. Een raapspaan wordt gebruikt zoals de naam al aangeeft voor het berapen van muren.

Spackmes

Een spackmes is een rechthoekig metalen blad met op de brede kant een handvat, hiermee kunnen muren gepleisterd worden.

Rei

Een rei is een langwerpig stuk aluminium of hout dat wordt gebruikt door de stukadoor om muren die gesmeerd zijn vlak te trekken. De rei voor gips is gemaakt van aluminium en de rei voor kalkspecie of kalkmortel is van hout.